YOZGAT İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DERSİMİZ ‘’PARDUS’’

Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından düzenlenen PARDUS ETAP(Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi) tanıtımı 02/06/2016 tarihinde TÜBİTAK ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı uzmanlarınca gerçekleştirilmiştir. 
DERSİMİZ ‘’PARDUS’’

Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından düzenlenen PARDUS ETAP(Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi) tanıtımı 02/06/2016 tarihinde TÜBİTAK ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı uzmanlarınca gerçekleştirilmiştir.

03-06-2016

Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen programa, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sistem Yönetimi Daire Başkanımız Sayın Yakup YÜKSEL, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Saim KUŞ,İl Milli Eğitim Şube Müdürü Satılmış GÜNDÜZ, ilçe Milli Eğitim Müdürleri ,Fatih Projesi Eğitmenleri ve BT Rehber Öğretmenleri katılmışlardır.

Sistem Yönetimi Daire Başkanımız Sayın Yakup YÜKSEL’in sunumuyla başlayan program uygulamalı bir şekilde en ince detayına kadar dinleyicilere anlatılmış uygulamalar yapılmıştır. Konuşmasında bu işletim sisteminin milli olduğundan bahseden Yüksel, kullanılması gerektiğini ve bu sayede yaygınlaşacağını dile getirerek ilk zamanlarda illaki aksayan yönlerinin olacağını ve bunların zamanla kullanılarak daha da iyileştirileceğini söyledi.

03-06-2016

 

Seminerde konuşan İl Milli Eğitim Müdürümüz Saim KUŞ Kendi işletim sistemimizi yapmamız ve bunu il aşamada akıllı tahtalarımızda kullana bilecek olmamız gerçekten Türkiye’nin kendi kabuğunu kırdığını bilişim teknolojileri konusunda da iddiasının ne kadar güçlü olduğunun kanıtıdır.Uzun uğraşlar sonucu çıkan bu ürün bizlerin milli servetidir. Bu servete başata biz eğitimciler sahip çıkıp yaygın bir şekilde kullanılmasında katkı sağlayacağız.


03-06-2016

Ben bu işletim sistemi ‘’pardus’’un oluşmasında başta Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sistem Yönetimi Daire Başkanımız Sayın Yakup YÜKSEL’i ve tüm çalışma ekibine teşekkür ediyorum’’dedi.03-06-2016

 Pardus Hakkında genel Bilgi;

Etkileşimli Tahta Ara yüz Projesi (ETAP), öğretmen ve öğrencilerin etkileşimli tahtayı özellikle ders anlatımı sırasında ihtiyaç duydukları temel işlevleri daha rahat şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla geliştirildi.

Proje kapsamında mevcut Pardus ara yüzü, ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmesi ile yeni bir ara yüz olarak tasarlandı ve masaüstü ortamı geliştirildi.

Etkileşimli tahtalar (ET) aşağıdaki işlevleri uzaktan ve otomatik olarak yerine getirilebilmektedir:
Masaüstü tasarımını ve işlevlerini değiştirme: İhtiyaçlar ve kullanım deneyimleri doğrultusunda ilerleyen zamanlarda görsel ögeler, menü yapıları veya işlevler değiştirilebilecektir.

Uygulama yönetimi: Tüm etkileşimli tahtalar için genel ve/veya her öğretmen grubuna özel yazılımların/uygulamaların sadece ilgili gruptaki öğretmenlere eklenmesi, güncellenmesi veya kaldırılması.
Sistem Yönetimi: Çeşitli Pardus güncellemelerinin gerçekleştirilmesi ve sistem ayarlarının değiştirilmesi (güvenlik, günce, renk vb.)

Entegrasyon yeteneklerinin yüklenmesi: M.E.B. tarafından geliştirilecek uygulamalar, kimlik yönetim sistemleri vb. ya da iş akışını etkileyebilecek uygulamalar ile entegrasyon sağlaması.

Betik çalıştırma: Zaman içerisinde ihtiyaç duyulacak bir betiğin(script) çalıştırılması.

Bağlantı Envanter: İl/İlçe/okul/sınıf/şube kırılımında tahta envanterinin çıkarılması.

Zamanlama: Ağ kapasitesinin efektif kullanımı için yönetimsel işlevlerin zamanlanarak uygulanması.

 

Kullanım senaryoları:

ET kullanılırken üç farklı kullanıcı hesap tipi tanımlanmıştır. Bu hesap tipleri ve kullanım durumları aşağıda özetlenmiştir :

Öğrenci Hesabı: Etkileşimli tahtanın kimlik doğrulama gerektirmeden kullanıldığı hesaptır. Tahta ilk açıldığında, öğretmen sayısal anahtarı* kullanılmadığında ya da kimlik doğrulama gerektiren başka bir hesap tarafından kullanılmadığı durumda ET otomatik olarak bu hesaba geçer.

Öğrenci hesabı sadece Eğitim Bilişim Ağı (EBA) içeriklerine erişim sağlayan sınırlı bir hesaptır ve öğrenciler tarafından teneffüste etkileşimli tahtadan içeriklere erişmelerine imkân sağlamak için kullanılacaktır.

Öğretmen Hesabı: Öğretmenin kendisine ait olan sayısal anahtarını USB girişine taktığı durumda sistemin otomatik ilgili tahta üzerindeki oturumunu açtığı, çıkardığında ise otomatik olarak oturumun sonlanıp öğrenci hesabına geçildiği hesaptır.

Sayısal anahtar ile giriş işlemleri için EBA servisleri kullanılmaktadır. Öğretmen herhangi bir ET ‘ye ilk kez giriş yaptığında ET üzerinde o öğretmene ait bir hesap otomatik oluşturulmaktadır. Böylece öğretmenlerimiz aynı ET´ ye tekrar giriş yaptıklarında internet bağlantısında bir problem olsa dahi tahtayı sayısal anahtarları ile açabilecek ve derslerine en son kaldıkları noktadan devam edebileceklerdir.

Yönetici Hesabı: Etkileşimli tahtanın idari işlemlerinin yapılabildiği hesaptır. Her türlü değişiklik yapma yetkisine sahip kullanıcı hesap tipidir.

Yönetici hesabı, okullarda belirlenmiş olan BT rehber öğretmenlerin kullanabileceği hesaptır. Bu yetkiye sahip kişiler tahtalara fiziksel olarak erişmeden, uzak masaüstü bağlantısı yardımı ile gerekli müdahaleleri yapabileceklerdir.
Kullanım Kısıtları:
Öğretmen ve öğrenci kullanıcıları tarafından aşağıdaki kısıtlamalar ile kullanılabilecektir:
     -İzin verilmeyen uygulamalar yüklenemeyecektir,
     -Fiziksel klavye veya fare kullanımı ile yapabilecekleri işlemler sınırlandırılmıştır. (Kısıtlanmış olan alanlarda herhangi işlem yapmak, etkileşimli tahtanın kararlılığını bozabilecek işlemler vb.)

     -ET masaüstünde, yatay menü ve görev çubuğunda değişiklik yapılamayacak; böylece masaüstü, yatay menü ve görev çubuğu bozulmayacaktır.
     -Her öğretmen masaüstünde sadece kendine özel dizinini görebilecek ve ilgili dizini açtığında her şeyi yapmakta özgür olacaktır.
Etkileşimli Tahta Ara yüz Tasarımı:

     -Sade, kolay anlaşılır ve kolay kullanılır bir tasarım tercih edilmiştir.

     -Ekranların parlamaması ve gözü yormaması için çok sade, genellikle pastel tonlu renklerin hâkim olduğu bir görünüm tercih edilmiştir.
 -Kolay kullanılabilir Q/F dönüşümlü yeni bir klavye yazılımı geliştirilmiştir. Klavye yatay/dikey olarak hareket edebilmektedir.

     Öğretmenlerimizin tahtayı rahat kullanabilmeleri amacıyla ET ekranının küçük bir canlı kopyası niteliğinde minyatür tahta uygulaması geliştirilmiştir. Bu uygulama vasıtasıyla öğretmenlerimiz uygulama pencere yönetimi işlevlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedirler.

Karatepe Mah. H.Ahmet Yesevi Cad. No57 Yeni Valilik Hizmet Binası Kat 2 66100 YOZGAT - 0 354 280 66 00 280 66 01

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.